ŽMNL-Istok nastala je iz nekadašnje zajedničke Međuopćinske malonogometne lige koju su sačinjavali klubovi na području Konavala, Župe, pa sve do Slanoga u Dubrovačkom primorju. Ta se liga oformila 1998. godine, a prvi pobjednik je nakon dvokružnog natjecanja i final-foura postao mnk Enkel iz Popovića. Popularizacijom malog nogometa i ekspanzijom velikog broja klubova na cijelom tom području, 2003. godine došlo je do podjela ŽMNL na Istok, Centar i Zapad,a ŽMNL- Istok igrali su uglavnom klubovi iz Konavala i Župe,te nešto iz Rijeke dubrovačke.Iste godine svi se klubovi registriraju kao pravne osobe i postaju punopravni članovi HNS-a,sa urednim iskaznicama igrača i članstvom u Županijskom nogometnom savezu.

Izgradnjom novih malonogometnih terena(Popovići,Pridvorje,Ljuta,Zvekovica,Mikulići,Komaji,Duba,Gruda) i rekonstrukcijom starih(Čilipi,Cavtat),nastaje prava „ludnica“za mali nogomet,au isto vrijeme „rađaju“ se i pravi majstori futsala .Diljem Konavala,pa i Župe dbk. organiziraju se mnogobrojni ljetni turniri, a sve do kasne jeseni iu proljeće na vanjskim“betonskim“terenima klubovi su igrali ligu i kup natjecanja.

2008.godina bit će zlatnim slovima upisana u povijest,kako ŽMNL,tako i općine Konavle i cijele Županije DN.Te godine otvorena je školska sportska dvorana na Grudi,čijim su otvaranjem nastale velike mogućnosti za razvoj i prosperitet malog nogometa u Konavlima ,pa i šire.

Liga dobiva "krov nad glavom" i preseljava se sa asfaltnih terena na parket SD Gruda,novi klubovi niču kao „gljive poslije kiše“,a već prve sezone liga izbacuje,kako se kasnije pokazalo,niz pravih majstora i velemajstora ovoga sporta.Poboljšava se i organizacija natjecanja,vodstva klubova vode i organiziraju svoje klubove na najvišem mogućem nivou,pa u ligu stiže i nekoliko bivših prvoligaških igrača.Povjerenik i vodstvo lige nude velike napore za podizanje lige na sve veće i veće razine kvalitete,ai suđenje se iz sezone u sezonu uspijeva.

Jedino je Kup ostalo natjecanje na vanjskim terenima,najviše zbog prosperiteta i popularnosti malog nogometa,pa se tako utakmice Kupa igraju na kraju sezone,a na početku samog ljeta svako kolo na drugom mjestu,na drugom terenu,a samo se finale nastoji organizirati svake godine na nekom novom terenu uz popratni sadržaj koji organizira domaćin.

U novije doba ŽMNL nastoji pratiti i nova tehnička dostignuća,pa će tako tijekom vremena,Liga od ove sezone(2013/2014) imati i svoju web stranicu na kojoj će se klubovi moći informirati o svim podacima vezanim uz natjecanje,te na kojoj će bit sve novosti vezane uz samu ligu i klubove u njoj.

Klubovi iz lige koji su prestali s djelovanjem ili napustili ligu

mnk UHDDR Župa dubrovačka

mnk Jug Komaji

mnk Molunat

mnk Komolac

mnk HVIDRA Dubrovnik

mnk TNT Gruda

mnk Naš Dom Mokošica

mnk Astarea Čibača

mnk DVD Župa dubrovačka

mnk Dubrovački vatrogasci

mnk Stermasi Mljet

mnk Hajduk Radovčići

mnk Zelena Menesta

mnk Bebi papa Gruda

šmn Square Župa Dubrovačka

mnk Enkel Popovići

mnk trg II Dubrovnik

mnk Gladius Dubrovnik

mnk Zmaj

mnk Cavtat

 

Također klubovi iz naše lige koji su igrali u Drugoj Hrvatskoj malonogometnoj ligi-Jug: mnk Enkel Popovići umjesto prvaka 1.Žmnl mnk Servis Argosy , u sezoni 2008/2009 i 2009/2010, mnk Cavtat kao prvak Lige, u sezoni 2010/2011 i mnk Duba Konavoska 2016./2017., mnk Ombla 2019./2020.

Pobjednici Županijskog kupa natjecanja od tima iz Lige su:

MNK Duba Konavoska 2011

MNK Pridvorje 2011/2012 poraženo od mnk Novo vrijeme Makarska 0:6

MNK Ombla 2012/2013 poražena od mnk Metković 2:5 

MNK Zelena menestra 2013/2014 poražena od mnk Torcida Split 2:6

MNK Čilipi 2014/2015 poraženi od mnk Metković 1:2

MNK Cavtat 2015/2016 pobijedio mnk Duba Konavoska 2:3, poražen u Splitu od MNK UN HAJDUKA SDR 4:3 

MNK Čilipi 2016/2017 poražen od afc Universitas Split 3:5

MNK Gladius 2018 poražen u Splitu od mnk Mejaši Građevno Zec 9:3

MNK Duba Konavoska 2019  pobijedila afc Universitas Split 3:1, pobijedila u Splitu MNK Genius 1:2, poražena na Murteru od MNK Murter 3:1

MNK Pridvorje 2022

MNK Ombla 2023

MNK Hajduk Mokošica 2024

 

ŽFL DNS

 Voditelj natjecanja:Ivo Pavlić

Povjerenik za suđenje: Mato Bajurin

Administrator: Mario Matić